Ce naște din familie, cu răbdare se crește

În fiecare an, la data de 15 mai sărbătorim Ziua Internațională a Familiei. Fie că ne referim la simplele mese în familie sau la timpul petrecut cu copiii, pe Pământ există mici dovezi ale dragostei față de casă.

O vorbă veche spune că „familia îți e dată, prietenii ți-i faci“. Din fericire însă, există mulți oameni norocoși care le îmbină pe amândouă. Familia e siguranță, un cocon de lumină, armonie și acceptare.

Totodată, familia este mediul în care copilul se naşte, trăieşte primii anișori, se dezvoltă şi își formează personalitatea și felul de a fi. Tocmai de aceea primele lecții și primele descoperiri sunt foarte importante. Este de datoria noastră, a părinților, să-l sprijinim în acest mare necunoscut. Poate că unele dintre cele mai valoroase daruri pe care i le poți oferi copilului tău este să îl înveți să aibă încredere în forțele proprii și să știe că, indiferent de unde îl poartă drumul vieții, va avea mereu un loc pe care să-l numească acasă.

Așa că, mereu este timpul potrivit să-i vorbești celui mic despre familie și ceea ce înseamnă ea. Și un lucru e cert, unde e rost de poveste, e rost de creștere armonioasă și mai multă receptivitate. Poveștile, prin felul dulce a ne ademeni, ne cresc și ne fac copilăria mai frumoasă. Totodată, ele sunt o sursă infinită de dezvoltare armonioasă, iar printre filele lor se ascund importante lecții pentru cei mici și măricei.

 Ce este familia, pe înțelesul copilului?

Pentru prichindel, familia e un microunivers în sine: toți oamenii aceia mari care se adună seara în jurul mesei, citesc povești de noapte bună, cântă de bucurie și aduc jucării, iar uneori tot cer să ne spălăm pe mâini, pe dinți și, colac peste pupăză, să fim cuminți. Dar un lucru este cert, fiecare copilaș ar trebui să știe cât de importantă este cu adevărat familia.

Poate nu conștientizează la vârste fragede lecțiile de morală pe care i le oferi și nici micile obiceiuri pe care i le creezi. Însă, acestea se vor reflecta, cu siguranță, în personalitatea lui de mai târziu. 

În sufletul lui candid, cel mic vede lumea întreagă ca pe o familie fericită, astfel că poate fi greu să-i spui că, deși este iubit, mama și tata o să le ofere un frate sau o soră. Vorba aceea, totul e permis până la a împărți ciocolata. La fel de dificil poate fi să-i spui că familia alege să schimbe locuința sau vor pur si simplu să călătorească, pentru că, fie vorba între noi, un copil micuț nu face diferențe de timp și spațiu, iar fiecare excursie pare finală în despărțirea de camera lui și jucăriile preferate.

Și pentru că dinamica familiei este un subiect destul de complex pentru cei mici, noi îți venim în ajutor cu exemplele eroilor de suflet, tovarăși de nădejde în aventuri.

 Cum îi explici copilașului tău că vine barza?

De multe ori, adulții recurg la explicații dintre cele mai interesante, uneori haioase, pentru a ține copiii departe de adevăruri deranjante pentru cei mari. Însă, curiozitatea copilului nu ar trebui să te pună niciodată în dificultate, ci dimpotrivă, să fie prilej pentru a descoperi împreună lecții pentru învățare continuă.

De aceea, noi îți recomandăm să apelezi la cel mai bun prieten din cărți care a trecut deja printr-o situație similară, Franklin. Micul erou așteaptă cu nerăbdare venirea surioarei mai mici, însă în sufletul său încolțește un mic sentiment de gelozie. Este firesc ca micuțul tău să se întrebe unde va fi rolul lui atunci când va apărea un nou concurent la afecțiunea părintească

Învațăm cu toții cât este de important să știm că emoțiile vor numai să ne ,,spună’’ câteva lucruri despre noi și despre trăsăturile noastre de caracter. Iar emoțiile pozitive atrag mereu comportamente pozitive.

Descoperind universul emoțiilor umane, copiii învață să-și recunoască emoțiile și știu ce pot face, în funcție de fiecare sentiment în parte. Astfel, dau dovadă de inteligență emoțională, iar asta îi ajută în încercările vieții.

De cele mai multe ori, micuții au impresia că iubirea este că un sac din care se iau bucăți și că, la un moment dat, acesta se termină. Povestea țestoasei nerăbădoare să aibă o surioară, îl ajută pe micuțul tău să înțeleagă mai bine caruselul de emoții care îl încearcă și să accepte un nou membru în familie. Și mai ales, să-și arate afecțiunea față de el. Lucru, greu de realizat, uneori, chiar și de către adulți. Cu gesturi mărunte, se construiesc personalități tari, în special dacă vin din suflet.

Cum îi spui piticului că fiecare gest sincer, venit din inimă, este valoros?

Copilașii sunt dornici să descopere lumea. Cărțile sunt prima ușă spre tot ceea ce are mai frumos de oferit mediul în care trăim. Puterea imaginației este cheia noastră, iar poveștile sunt limbaj universal. Și de aceea , când suntem impas, apelăm la cei care sunt mereu acolo pentru noi.

Franklin este un copil tare norocos și iubit. Și, ca orice alt pitic, simte nevoia să-și exprime dragostea pentru cei apropiați. Astfel, atunci când se apropie ziua de naștere a mamei sale, mica țestoasă vrea să o surprindă cu un cadou special. Doar că nu se poate hotărî ce să-i dăruiască. Și atunci ce să facă? Un sfat din partea prietenilor e întotdeauna o idee bună și ideile grozave au venit rând pe rând. Și totuși, în sufletul său, el decide să-și exprime sentimentele așa cum se pricepe mai bine. Oare la ce s-a gândit?

Franklin spune „Te iubesc” și, alături de el, puiul tău va înțelege că gesturile sincere, venite din inimă, sunt mai valoroase decât orice alt cadou. Iar asta este o dovadă de inteligență emoțională și empatie. Capacitatea noastră de a ne apropia de cei din jurul nostru și de a ne forma relații, în ciuda diferențelor de timp și spațiu. Iar timpul, drept fie spus, este cea mai mare provocare a unei prietenii. 

Cum ar reacționa puiul tău dacă o persoană dragă lui s-ar muta?

Nimic nu pune presiune mai mare pe o relație de prietenie decât lipsa contactului. Îți mai amintești acel amic din copilărie lângă care ai stat în banca de la grădiniță până la școală, pe care te-ai supărat că avea penarul mai colorat alături de care știai toate provocările drumului spre casă. Tu știi când el a făcut vărsat și vă vedeați doar la geam, sau când tu ai răcit și se ruga de mama ta să ieși afară. Un astfel de camarad are și puiul tău, dar se întâmplă uneori, să fie nevoit să se mute. Știi și tu, relațiile de prietenie sau de familie la distanță se mențin mai greu, iar cel mic are nevoie de suportul tău pentru a trece peste acest moment. 

Franklin are o zi nefericită spune povestea zilei în care Franklin se trezește morocănos. Pare-se că sursa supărării lui este plecarea Vidrișoarei. Aceasta din urmă s-a mutat din oraș, iar Franklin se simte singur și supărat. Nu înțelege motivele și basta, doar tatăl țestoasă îi poate explica situația. Doar pentru că prietenul său nu mai locuiește în vecinătate, nu înseamnă că relația dintre ei nu mai există, doar că va continua altfel.

Această carte îi ajută pe cei mici să înțeleagă că o relație adevărată trece testul timpului și al despărțirii. De asemenea, poate fi o lecție despre continuitate și cum se poate păstra o legătură cu un prieten la distanță. Uneori mijloacele sunt chiar la îndemâna noastră, prin scrisori, mesaje, poze trimise. De aici își trage puterea cuvântul tipărit.

Cărțile de povești, corespondență cu noi înșine

Apelăm la ele, ne raportăm la eroii noștri și creștem cu dorința de a fi ca ei. Apoi devenim adulți și ne pierdem copilăria, ba chiar avem impresia că țelul parentingului este să ne mândrim cu un copil bine crescut, după norme. Însă bunele maniere nu sunt singurele aspecte ce contribuie la fericirea și la dezvoltarea armonioasă a copilului. Iar nicio carte de parenting nu te pregătește pentru spontaneitatea de care ai nevoie când unul mic te reorganizează.

Prin intermediul familiei, acesta primește educație și participă la o viață socială variată înainte să fie conștient de propriile sentimente și înainte să își construiască propriul set de valori.

De aceea, poveștile fac parte din noi, ne ajută să înțelegem mai bine dinamica întrunirilor sociale, ne arată o altfel de lume și ne pun în legătură directă cu noi. Învățăm, râdem, plângem cu paginile străbătute și ne imaginăm, dar în cele din urmă trăim autentic în sânul familiei noastre.

Amintește-ți că universul copiilor este chiar aici, lângă mami și tati. Porniți de acolo, dincolo de imaginea încărcată cu magie, sărbătoarea familiei este și va fi ea însăși o poveste.

Leave a Reply

I accept the Privacy Policy

0
X