Timp împreună, timp de calitate

A venit primăvara!

Fiecare anotimp are farmecul lui, asta e clar, dar venirea primăverii are ceva special. Blândețea razelor soarelui, floricele vesele ce-și fac apariția în parcuri, copaci în straie de sărbătoare, zile mai lungi și ciripit vesel de păsări, totu-i joc și voie bună. 

Și atunci parcă-ți vine să stai cu orele în parc și să privești spectacolul naturii, ca și când ai merge prin pădure. Și, unde mai pui, câte posibilități de activități ai alături de cel mic. În rândurile ce urmează îți prezentăm și noi câteva. 

  • Plimbări lungi și dese, cheia marilor succese

Cel mai simplu lucru cu care puteți începe este o plimbare în natură. Pregătește o expediție în toată regula cu micuțul tău prin parcul din oraș sau poate o pădure prietenoasă de la periferie. Echipați-vă cu rucsac și ceva gustări și plecați în descoperirea primăverii. Discutați despre ce s-a schimbat odată cu anotimpul, culegeți pietricele, conuri, frunze și rămurele pe care le puteți folosi ulterior în colaje. Profitați de perioada în care salciile își coboară mâțișorii pentru a face coronițe sau pentru a spune legenda lor. 

  • Aventura merge mai bine cu ghiozdanul plin

Dacă tot v-ați luat merinde, faceți un mic popas de picnic. Există locuri special amenajate unde puteți să vă pierdeți cu orele povestind, citind în aer liber sau chiar să vă creați propriile basme. Porniți de la elementele pe care le vedeți și stimulează-i imaginația punându-i întrebări. Răspuns cu răspuns vei vedea cum prinde contur un întreg univers, unde voi sunteți personaje principale.

  • Tablouri și sculpturi „vii”

Știi când spuneam că resursele naturii sunt o minunăție atunci când vine vorba de colaje? Ei bine, și florile de câmp intră în aceeași categorie. Pe bucăți de plastilină se pot înfige floricele pentru a face mici sculpturi sau pot fi utilizate pentru a lăsa o anumită formă în culoare, atunci când sunt îmbibate de tempera. Puneți-vă creativitatea la treabă și bucurați-vă de propria expoziție, cine știe, poate într-o zi veți avea propria enciclopedie de artă

  • Misiune: culorile, nume de cod: Pictorul naturii

O altă activitate plină de aventură este învățarea culorilor cu ajutorul elementelor din natură. Luați la pas aleile verzi ale parcului și identificați nuanțele pornind de la ceea ce vedeți. Observați lalelele de un roșu aprins, albastrul cerului, verdele crud al frunzelor și spectacolul cromatic al florilor de câmp. Astfel, micuțul tău va deprinde noțiuni de tonuri și culori, dar și de mediu înconjurător.

  • Pe urmele copacilor străbuni

Cu siguranță și noi ne pierdem în numeroasele specii de arbori. Iar asta înseamnă că e rost de expediție serioasă pentru micii exploratori. Imprimă color o fișă cu tipul de copăcel și frunza aferentă și sunteți gata de drum. Mergeți în natură, cu soarele ghid de nădejde, și identificați câți arbori aveți posibilitatea. Puteți lua și o frunză naturală, ca amintire, pe care să o atașați unui proiect bine făcut. Hai că se poate!

  • Să contribuim la protejarea mediului

Suntem îndeajuns de mari pentru a salva planeta. Orice gest, oricât de mic contează. De aceea, putem face o diferență, când vine vorba de ocrotirea mediului înconjurător. Și nu-i anotimp mai bun ca primăvara pentru a planta, fie și o sămânță sau, de ce nu, chiar un copăcel. Puteți începe cu o plantă în ghiveci, să o observați cum crește, să-i vorbiți și să o îngrijiți. Iar apoi, puteți planta un copăcel. Dacă nu aveți posibilitatea la curte, optați pentru pomii columnari care se pot ține și în ghivece pe balcon, iar roadele nu vor întârzia să apară.

  • Să învățăm împreună

Fiind un sezon mai capricios, primăvara este ideală pentru a învăța conceptele despre diferitele tipuri de vreme. Observați și fenomene precum răsăritul sau apusul, delectați-vă cu mișcarea suavă a norilor (puteți chiar aprofunda tipurile de nori) și mai ales savurați imaginea inconfundabilă a curcubeelor. Povestește-i despre cum se formează și poate, poate găsiți aurul ascuns la capătul acestora. 

  • Iubiți tot ceea ce vă înconjoară

Toate vietățile caută hrană și adăpost. Învață-l pe cel mic să aibă grijă de ființele ce-i ies în cale. Luați cu voi semințe pentru a hrăni păsările ce vă însoțesc în plimbări sau poate și un plic de bobițe pentru micuții pufoși ce-și miaună drumul către inima voastră. Fiecare suflet are nevoie de un loc în care să se simtă în siguranță, poate chiar într-o zi, acela va fi în casa voastră, oameni generoși.

  • Joacă, joacă, joacă

Cea mai bună e joaca în aer liber pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă. Vitamina D este aliatul tău, iar zilele calde o aduc din abundență, în forma ei naturală. Așa că, liber la alergat, la sărit coarda, la șotron și alte jocuri ale copilăriei. Mișcarea este o parte esențială, merge la braț cu alimentația echilibrată și lectura pentru un viitor adult care este înainte de toate, fericit. 

Pentru că, asta ne dorim cu toții, să fim fericiți. Și ce moment mai bun să dăm curs viselor noastre decât revenirea la viață a naturii. Caută în sufletul tău copilul care știe să se bucure de fiecare zi și adu-l mai aproape de lucrurile simple.

 

0
X