O promisiune respectată, o atitudine dezvoltată
Ce le spunem celor mici cel mai des?
De multe ori aud părinți care-și argumentează răspunsurile nepotrivit. „Pentru că așa am spus eu” nu este benefic nici pentru tine, nici pentru cel mic. Soluția este să îi vorbim copilului nostru ca de la egal la egal. Nu-i subestima putrerea de înțelegere și cu atât mai mult nu-i reduce capacitatea de a învăța de la tine.
Care este primul exemplu pe care îl vede? Al tău. Vrei un copil care mănâncă sănătos? Oferă-i imaginea asta. Vrei să fie mai atent la tine? Oferă-i la rândul tău atenția ta nedivizată. Vrei un copil care să îți spună sincer prin ce trece, cu care să vorbești deschis și să nu fie ușor coruptibil de anturaj? Învață-l să își asume responsabilitatea, să-și țină promisiunile și să nu mintă.
Oferă-i exemplul tău
În primii ani de viață, și deși nu recunosc, și mai târziu, tu ești eroul copilului tău. Ești un erou care nu are nevoie de o mantie specială, de o capă pentru a zbura sau abilități unice. Cuvintele tale de încurajare și atenția ta sunt super-puterea ta.
Cum s-ar spune, fiecare lucru pe care îl faci, cel mic îl înmagazinează de bun. Dacă vrei un copil care să-și țină promisiunile, ține-ți și tu promisiunile față de el. Ora aceea de joacă nu o amâna pentru că ai avut o zi grea. Găsește întotdeauna timp pentru copilul tău.
Așteptări realiste
Probabil cel mai accesibil mod de a învăța despre promisiuni este acela prin crearea unor așteptări realiste. Astfel pot fi îndeplinite cu ușurință, iar mesajul transmis va fi cel asumării responsabilității. De asemenea, cel mic va învăța că trebuie să promită doar ceea ce poate face și de ceea ce se poate ține de cuvânt.
Să te ții de promisiune setează bazele pentru respect și consolidarea încrederii. De aceea este fundamental pentru dezvoltarea armonioasă a personalității copilului tău. Și, totodată, va defini întreaga relație dintre voi de-a lungul anilor.
Apreciază cu adevărat
Când sunt mici, copiii noștri au nevoie de încurajări pentru că asta îi ajută cu dezvoltarea încrederii în ei înșiși. Atunci când reușeșc ceea ce și-au propus, sau dau dovadă că au înțeles ceea ce i-ai învățat, susține-i. Oferă-le aprecierea ta. Poate pentru tine este doar un „Bravo”, pentru ei este definiția viitorului adult.
Și mai e ceva, folosește-te de povești pe parcursul călătoriei copilului tău spre maturitate. Cărțile au un fel aparte de a le fi alături în aventura lor cu exemple cu care pot rezona. Franklin e deja un prieten de nădejde, ale cărui experiențe sunt în gândurile tuturor.
„Franklin uită”
A uita este omenește. Dar atunci când această uitare încalcă promisiunea făcută aduce în discuție o nouă chestiune, resposabilitatea. Deși își ajută părinții cu activitățile de zi cu zi, asumarea unui angajament se dovedește a fi destul de dificilă pentru simpatica noastră țestoasă.
În special atunci când este vorba de lucrurile de preț ale altei persoane. Dar așa se întâmplă. Întrebarea este ce facem mai departe? Ne asumăm sau ne prefacem dezinteresați? Ei bine, răspunsul e dificil pentru orice copil speriat de consecințele acțiunilor sale, dar Franklin știe exact ce are de făcut. O greșeală recunoscută este pe jumătate iertată și acest lucru este o lecție valoroasă. Dar nu este singura. Descoperă cu micuțul tău ce presupune o responsabilitate și de ce este necesar să ne asumăm greșelile.
Copilul de astăzi, adultul de mâine
Dezvoltarea armonioasă presupune învățare continuă. Și așa cum spuneam mai sus, tu ești cel mai bun erou al copilului tău. Așa că scoate bagheta magică de părinte și creează o lume frumoasă pentru cel mic. Adu în viața lui poveștile și frumusețea lucrurilor simple. Doar tu îi poți oferi bazele unei creșteri armonioase și fericite.
Se spune că esențele tari se păstrează în sticluțe mici. Dar acesta este și cazul lecțiilor cu adevărat valoroase, care își au originea în gesturi mărunte, cuvinte potrivite și acțiuni ce la prima vedere par a fi nesemnificative.
Învață-l pe cel mic să-ți țină promisiunile și vei fi câștigat un prieten pe viață!