Cum îi facem pe cei mici să citească. Beneficiile lecturii pentru copii
În calitate de părinți, petrecem cea mai mare parte a timpului alături de copiii noștri. Suntem cu ei mai mult decât toate celelalte persoane din viața lor, de la grădiniță sau din familie. Așadar, nu este de mirare că un copil care își vede părinții că citesc aproape zilnic sau sunt înconjurați de cărți, să ajungă un adult pasionat de lectură.
Provocarea noastră este să îi inspirăm pe cei mici la citit, ca să se îndrăgostească de lectură. Scopul este să nu fie asociată cu o obligație, ci cu momente frumoase petrecute împreună. Cititul poate fi o activitate de familie plăcută sau, mai bine zis, motivul care ne-a adus împreună. De la cărți fantastice sau de aventură, basme sau povești cu morală, aventurile personajelor precum Paco, Franklin sau Lieselotte, toate ne învață să fim mai buni și abia așteaptă să le descoperim, ca să alimenteze curiozitatea celor mici.
Cum contribuie lectura la dezvoltarea celor mici?
Lectura este o călătorie până departe, care începe și se desfășoară acasă. Este cheia către descoperirea emoțiilor, a situațiilor de zi cu zi prin care putem trece. Cititul este portița către dezvoltarea inteligenței cognitive.
Copiii de la vârste fragede au o memorie bună, sunt curioși din fire, își petrec o mare parte din timp descoperind lumea. Lectura este mijlocul prin care pot descoperi colțuri îndepărtate ale lumii, situații în care se pot regăsi în viața reală în viitor. Lectura îmbunătățește capacitatea de învățare și îi va ajuta pe cei mici să treacă mai ușor fix peste ceea ce va fi prima mare provocare a vieții lor: școala.
Lectura contribuie și la închegarea relației copil – părinte. Poate fi un motiv pentru care să petreceți mai mult timp de calitate împreună. Credem că acesta este unul dintre cele mai importante beneficii ale cititului pentru cei mici: conectarea cu părintele și valorificarea relației dintre aceștia.
Cum îi facem pe copii să citească? Metode simple
În plus, cu cât ne învățăm copilul să citească de la vârste mai fragede, cu atât alimentăm pasiunea acestuia și interesul pentru lectură când va fi mare. Între 2 și 3 ani, copilul își dezvoltă cel mai mult vocabularul, iar după 3 ani, mulți copii pot să învețe cuvintele, să le recunoască atunci când le văd.
Copilul are o memorie vizuală fantastică, dacă este stimulată în perioada de creștere. Cum putem face acest lucru? Procesul de a-l face pe copil să citească poate începe de la vârsta de 2-3 ani, însă este același și pentru copiii mai mari care descoperă cititul mai târziu:
- folosim cartonașe pe care este scris câte un cuvânt. Zilnic, arătăm, citim și explicăm copilului cel puțin 3-4 astfel de cartonașe. Acesta va ține minte mai ușor structura de litere care formează cuvântul, comparativ cu fiecare literă luată separat.
- Rostim aceste cuvinte de pe cartonașe pe silabe. Ne jucăm cu ele, alcătuim propoziții, chiar rugăm copilul să deseneze ceea ce reprezintă cuvintele respective. Astfel, și le va însuși mai ușor și rapid.
- Îl invităm pe copil să formeze propoziții cu acele cuvinte.
- Îi arătăm cuvintele respective în cărțile și enciclopediile pentru copii, să facă asocieri cu situațiile în care acestea sunt folosite. Ținem cont că procesul este unul de durată și avem nevoie de multă răbdare.
- Lipim cartonașele cu cuvintele respective pe diferite obiecte prin casă – cutia cu jucării, ușile de la baie, bucătărie, fotoliu, scaun, anumite jucării, astfel încât copilul să le vadă zilnic și să rețină asocierile dintre obiecte și cuvinte mai ușor.
- Abia după ce copilul a început să facă asocieri dintre cele mai importante cuvinte și obiecte sau imagini, trecem la pasul următor: lectura împreună. Copilul să fie cel care ține cartea, se uită la imagini și desene, privește cuvintele afișate și le deslușește. Noi, ca adulți, intervenim la nevoie, și îl lăsăm pe el să descopere lumea minunată a lecturii.
- Pune-i întrebări. În timpul lecturii, citește anumite cuvinte pe silabe, învață-l pe cel mic să le citească pe silabe, întreabă-l să explice ceea ce a citit, să îi completezi orice nevoie de informație, dacă au rămas anumite aspecte neînțelese. Lectura trebuie să fie interactivă și distractivă, la fel ca orice altă disciplină!
Trucuri de care să ținem cont în procesul de lectură
Aceștia sunt primii pași. De acolo, lucrurile vor merge din ce în ce mai ușor. Însă, în procesul de a-i convinge pe copii să citească, există și câteva mici aspecte de care să ținem cont:
- zilnic, la aceeași oră. Copilului astfel i se va forma un reflex pentru lectură, învățare și cunoaștere, dacă mereu lecția are loc la aceeași oră. Astfel, și când va fi tânăr, va avea o capacitate cognitivă dezvoltată, va învăța repede, va simți nevoia să citească zilnic, ceea ce poate fi un câștig pentru viitorul adult.
- Să ne distrăm în timp ce învățăm. Lecțiile nu trebuie să fie o obligație și trebuie mereu să fie presărate cu glume, relaxare, joacă. Dacă cel mic refuză să citească sau să ia parte la lecții, nu trebuie forțat. Încercăm din nou, a doua sau a treia zi. El trebuie să asocieze mental aceste lecții cu momente frumoase petrecute împreună, în primul rând. Dacă va fi forțat sau va simți procesul de lectură ca pe o obligație, riscăm să facem fix opusul: să îi blocăm dorința de a citi, atât când e micuț, cât și ca adult.
- Copilul imită ceea ce vede acasă. Dacă avem biblioteci cu cărți pe care le vede zilnic, va fi tentat să le descopere. Dacă îi instalăm o bibliotecă în camera lui, o va vedea zilnic și va deveni colțul lui de relaxare. În plus, dacă ne vede pe noi, ca adulți, că citim, acesta va face la fel. Se recomandă să punem la dispoziția celor mici o gamă diversă de cărți, la care să poată reveni oricând. Fiecare îl atrage în felul său, de la cărți de lipit abțibilduri la cărți ilustrate, până la cărți interactive sau chiar cărți care au paginile predominant cu text. El va vedea evoluția de la primele la ultimele, ca pe propria sa evoluție, și se va simți recompensat, pe măsură ce va învăța să deslușească un număr mai mare de cuvinte și, respectiv, să citească mai repede.
Esența este că lectura trebuie să fie la fel de distractivă precum jocurile TV, desenele animate sau jocurile în aer liber. Chiar dacă nu îi oferim acces în propriile noastre case la astfel de distracții, asta nu înseamnă că nu le va descoperi, la alți copii, când va crește. Așadar, rolul nostru ca părinte este să-i facem pe cei mici să citească, de la vârste fragede, astfel încât singuri să fie convinși că lectura poate fi la fel de distractivă precum celelalte opțiuni pe care le are.
Nu trebuie să impunem restricții copilului în privința anumitor lecturi, ci, dimpotrivă, să-l încurajăm să descopere tot ceea ce îi punem la dispoziție, fie că sunt cărți de artă pentru copii, cărți cu Franklin sau cărți de colorat.
Stimulează pasiunea pentru citit a copilului tău, și vei facilita dezvoltarea gândirii viitorului adult!