Învățături din lumea lui Franklin. Despre încredere și responsabilitate

 

Poveștile fac viața piticilor mai hazlie, mai constructivă și fericită.

Acestea se adresează copiilor într-un limbaj colorat, ușor accesibil lor, vorbindu-le prin imagini si personaje captivante, pline de semnificații.

Mai mult, poveștile cu morală îi ajută pe cei mici să descopere cine sunt, dar și să-și imagineze ce fel de persoane își doresc să devină.

Iar atunci când vine vorba despre responsabilitate și încredere, Franklin este un prieten de nădejde pentru copii.

Hai să pătrundem în lumea lui Franklin și să vedem cum îi poate ajuta mica țestoasă să devină mai responsabili și atenți cu nevoile celor din jur de la cele mai fragede vârste.

„Franklin uită”, o întâmplare cu tâlc

Perioada copilăriei este una a bucuriei și veseliei, a descoperirilor și experiențelor noi, dar și a temerilor și emoțiilor intense.

Pentru că nu avem o baghetă magică cu care să facem să dispară provocările și problemele copiilor, putem apela la vraja lecturii.

Franklin uită” este o minunată poveste cu învățăminte. Este o invitație la curaj, sinceritate și responsabilitate, într-o călătorie pe care cei mici o vor adora cu siguranță.

De această dată, micul nostru erou vrea să fie de ajutor și se oferă să aibă grijă de casa domnului Cârtiță cât este plecat în vacanță. Dornic să petreacă cât mai mult timp alături de prietenii săi, Franklin nu reușește să-și respecte îndatoririle, uitând de cele făgăduite vecinului său.

Cum va repara situația? Te lăsăm pe tine să descoperi deznodământul poveștii alături de puiul tău.

Astfel, pe lângă firul narativ ușor de urmărit și ilustrațiile expresive, cei mici primesc un mesaj valoros și învață cât este de important să-și respecte promisiunile.

Cum creștem copii responsabili?

„Ca să-l călăuzești pe copil pe calea pe care trebuie s-o urmeze, călătorește tu mai întâi pe ea.” Josh Billings

Părinții sunt primul și cel mai important model pentru copii. Ei sunt cei care, prin exemplul propriu, îi învață pe cei mici să-și asume sarcini și îndatoriri încă de mici.

Cum îți poți determina piticul să fie responsabil?

Prin jocuri și activități distractive, povești cu morală, jucând roluri, dar și cu sarcini adecvate vârstei.

De exemplu, este important să-l implici în treburile casnice. Fie că trebuie să-și adune jucăriile, să-și îngrijească animalul de companie sau să dea o mână de ajutor la curățenie, va învăța să fie mai empatic și mai ordonat.

Explică-i că fiecare faptă are și consecințe. Astfel, atunci când primește apreciere pentru efortul depus, el înțelege că acțiunile sale dau rezultate și au „consecințe” pozitive. În final, va asocia responsabilitatea cu progresul și starea de bine, simțindu-se împlinit și plin de încredere.

Și nu în ultimul rând, este esențial să fii blând și răbdător, să-i dai șansa să se poată exprima deschis. Dacă îți povestește că a făcut o greșeală, fii alături de el și spune-i că îi apreciezi onestitatea. Iar dacă nu te-ai ținut de cuvânt față de el, recunoaște și cere-i iertare. Comportamentul și acțiunile tale sunt fundamentale pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a micuțului tău.

Poveștile, un izvor de lecții prețioase

Cum facem ca fiecare copil să se simtă un mic erou demn de încredere?

Citește-le cât mai multe povești cu personaje curajoase, care nu se tem să își asume responsabilități, să greșească și să învețe din eșecuri.

Reamintește-le că au toate calitățile necesare să facă ce le place, să fie fericiți și împliniți.

Încurajează-i să se joace, să zâmbească, să vizeze și să țintească cât mai sus, spre stele.

Să plonjăm în lumea magică a poveștilor!

Leave a Reply

I accept the Privacy Policy

0
X